HTML

szaMóca

SzaMóca vagyok, Innen jöttem, írni már első osztályos korom óta tudok, és a Véletlen úgy hozta, hogy mostantól itt is fogok, abból a célból, hogy Mindenkinek jó legyen...

Friss topikok

  • volkerpapa: Örülök, hogy újra írtál! Egész más hangulatú mint az eddigiek, de teljesen a tiéd - így a te hango... (2009.11.12. 14:14) Pusztuljon a vérkatica!
  • Gidus82: Most már több időm lesz és tudok neked írni mindenről sokat sokat..:)Boldog vagyok hogy költesz, h... (2009.03.27. 09:37) Emlékszem...
  • Szapi: Mint egy mese... Nagyon szép, és minél többet olvasom annál jobban tetszik. Ráadásul holnap van a ... (2009.03.20. 16:36) Időjárás-jelentés
  • volkerpapa: "Jópofa gyakorlat" :-) Ez is legalább annyira tetszett nekem, mint Szapinak az, amit szóban csinál... (2009.03.20. 16:21) Együtt, otthon
  • szaMóca: ui: örömmel tölt el, ha a soraim hatással vannak Rátok! :) (2009.03.13. 10:58) Különös Utak...

Linkblog

2009.11.12. 13:23 szaMóca

Pusztuljon a vérkatica!

Egy biológiai védekező eszköz, amely az Ember alkotta munkatáborból kiszabadulva utat tört magának. A mostanában sokat emlegetett Harlekinkatica (Harmonia axyridis) az, amiről beszélek.

Az Ember azonban nem szereti, ha nem a kénye-kedve szerint történnek a dolgok, így bosszút áll, és kampányt indít szökött rabszolgái ellen. Híresztelések szerint az elszaporodott, világuralomra törő kis gazfickók roppant veszélyesek: tömegével szállják majd meg lakásainkat, felfalják gyümölcseinket, megdézsmálják szőlőinket. Sőt, a szőlővel együtt feldolgozott példányok keserű, alkaloida-tartalmú teste rontja a boraink minőségét is. Egyes hírek szerint még meg is haraphatják az embert!

De nézzük csak meg, hogyan is történt mindez!

Állítólag 1916-ban Amerikában kezdődött a kis pettyesek forgalmazása a levéltetvek ellen. A lelkes kis munkások büszkék voltak rá, hogy e nemes feladatra ők lettek kiválasztva. Isteneik kedvében szerettek volna járni, így aztán önállósították magukat és jól elszaporodtak. Aztán a bevált technológiát az Ember Európába a 60-as években hozta be. Azonban hiba csúszott mérnöki számításaiba. Ugyanis 1999-ben már rá is bukkantak az első szabadföldi példányokra Németországban. Ezután, az Ember, látva mit tett, megijedt és gyorsan leállította a mezőgazdasági forgalmazásukat. Ám a ravasz kis Harlekinkatica egész Európát néhány év alatt meghódította, fütyülve a rendelkezésekre. Az első hazai példányra a Magyar Természettudományi Múzeum zoológusa, Merkl Ottó bukkant rá 2008 februárjában, Szigetszentmiklóson.

Most már nincs mit tenni, így aztán az Ember ellentámadásba lendül.

Vészjósló hírekkel árasztja el Embertársait a médián keresztül, miszerint az agresszív elterjedés legnagyobb veszélye, hogy az korábbi példákhoz hasonlóan kiszoríthatja a jelenleg nálunk élő katicafajokat. Mert hát ugye, eleszi előlük a táplálékot, vagy elfogyasztja a többi katicafaj petéit és lárváit.

Sőt, jó szokás szerint komoly összegeket is költenek a Harlekinkatica monitorozására. Pénz beszél, kutya ugat. A Harlekin meg röhög a markába: Magyarországon csupán néhány önkéntes katicavadász igyekszik figyelemmel kísérni a faj terjedését, hatásait az élővilágra.

És hogy mi a teendőnk?

A kis kelet-ázsiai bogár részletes leírását különféle honlapokon megtalálhatjuk. A Szakemberek azt is javasolják, hogy a lakásainkba való bejutásuk megakadályozása érdekében tömjük be a nyílásokat, ha pedig már bejutottak, porszívózzuk fel a betolakodókat.

Ezt az élőlényt maradéktalanul el kell pusztítani! – hirdetik az Emberek. De legalábbis monitorozni kell, képeket kell küldeni a H. P. honlapjára az állatról, és GPS pontossággal kell meghatározni pontos lelőhelyét, hogy azt adatbázisba lehessen rögzíteni.

A magam részéről:

Kíváncsi vagyok, vajon az állatvédő Emberek mikor lépnek majd fel a Harlekin védelmében, vagy a Szakemberek mikor fedeznek fel és vetnek be munkára egy új fajt, amely kizárólag Harlekinkaticákat pusztít. Vagy éppen ez történik?

 

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nyuszomuszo.blog.hu/api/trackback/id/tr11518196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

volkerpapa · http://volker.hu 2009.11.12. 14:14:36

Örülök, hogy újra írtál! Egész más hangulatú mint az eddigiek, de teljesen a tiéd - így a te hangodon sikerült olvasnom magamban ;-)
süti beállítások módosítása